Održana konferencija „ Češka iskustva u poticanju malog i srednjeg poduzetništva“

14.05.2009.

Na konferenciji "Češka iskustva u poticanju malih i srednjih poduzeća" 12. svibnja u HGK hrvatskim su poduzetnicima prenesena češka iskustva u korištenju fondova Europske unije, rješavanju problema prije ulaska u EU te dobivanju sredstava iz fondova EU namijenjenih poduzetnicima. Konferencija je održana u organizaciji Europske poduzetničke mreže EEN u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike u RH.

Česi su imali iste brige u vezi s dobivanjem sredstava iz europskih fondova kakve imaju i hrvatski poduzetnici te su im također prenošena europska iskustva u tom području. Važno je zatvoriti ciklus suradnje, i to u pitanjima kako doći do sredstava, tehnički pripremiti projekte te njihovu realizaciju, rekao je Šeich napomenuvši kako se utjecaj krize osjeća i u Češkoj. Ona je pokušava rješavati mjerama kao što su smanjivanje socijalnog i zdravstvenog osiguranja koje plaća poslodavac, potpore izvoznoj politici, jamstva državnoj Češko-moravskoj banci za kreditiranje tvrtki, poticanje otpisa starih automobila.

Na konferencija je nekoliko čeških tvrtki, ponajviše iz prometne infrastrukture, podijelilo svoja iskustva u prilagođavanju zakonodavstvu EU, s čime će se uskoro morati suočiti i hrvatske tvrtke. Zainteresirani su hrvatski gospodarstvenici na konferenciji mogli i osobno razgovarati s predstavnicima čeških tvrtki.

Izvor: www.hgk.hr